Pečená cuketa s lučinou

V chladničke sa na mňa usmievala posledná žltá cuketa a z víkendovej oslavy poostávali hrušky a prosciutto - jedine zapiecť! :-) Pečené hrušky s prosciuttom, preliate javorovým sirupom - tie som si zamilovala na kurze sezónneho varenia s Henrietou Peškovičovou ,a tak som ich zvolila ako bonus k cukete, miesto zemiakov, či inej prílohy. Hoci je tento príspevok vďaka cukete medzi vegetariánskymi jedlami - záleží len na vás, čo zvolíte a použijete, prípadne, čo na vás bude pozerať z chladničky :-)) Zároveň je to ľahučký a chutný obed na tieto horúce dni.

POTREBUJEME (2 osoby):
1 cuketu
200 g lučiny
2 malé šalotky
niekoľko lístkov bazalky
1 PL citrónovej šťavy
soľ, čerstvo mleté korenie


Na hrušky, ako bonus :)
2 - 3 zrelšie hrušky
6 - 9 plátkov prosciutta
čerstvo mleté korenie
javorový sirup


Cuketu dobre umyjeme pod studenou vodou, prepolíme a vydlabeme vnútro (iba kde sú semiačka). Lučinu zmiešame s najemno nakrájanou šalotkou, natrhanou bazalkou, korením, soľou a citrónovou šťavou a naplníme ňou cuketu, ktorú sme predtým jemne nasolili. 




Hrušky umyjeme, nakrájame na cca 7 mm plátky a obalíme prosciuttom. Poukladáme na plech, okoreníme a polejeme javorovým sirupom. 


Pečieme pri 170°C cca 25 minút. Cuketa má byť mäkká, nie však príliš a prosciutto chrumkavo zapečené (neprihorené) :-) Cuketu som pár minút pred dopečením ešte "poprášila" parmezánom.




Ak vám ostane lučinová náplň, šup s ňou pečivo :-) je to veľmi chutná nátierka.... prípadne si ju môžete niekedy urobiť len na tento účel, určite poteší obohatená chuť lučiny...




3 komentáre:

  1. Táni, mi robíš teda chute!!! Prekrásne to vyzerá a určite aj "šmakuje". Od zajtra dovolenkujem až do 23.7., tak sa teším na vyváranie a vypekanie :-DDD

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :-))) no Zuzi, jednoduche - lahke - chutne - :-) tak by som to zhrnula, ale co sa da uz len pokazit na cukete, tu mozem vo vsetkych podobach.. ako aj ostatne podobne zeleniny ... tesim sa na tvoje receptiky veru a uzi si krasne zasluzene volno :-))

      Odstrániť
  2. mňam tak toto je parádne, tá cukina a tie hrušky ako bonus, no super! :)

    OdpovedaťOdstrániť